Noutăți editoriale

BIOCHIMIE CLINICA – IMPLICATII PRACTICE – EDITIA A III-A sub redactia Minodora Dobreanu

Expansiunea crescanda a tehnologiei de specialitate in laboratorul clinic, care creaza o presiune suplimentara asupra personalului, accentueaza importanta aspectelor analitice si interpretative in rutina diagnosticului de laborator. Daca partea analitica presupune identificarea si cuantificarea prin diverse tehnici a componentelor fluidelor si tesuturilor, partea interpretativa examineaza rezultatele si le utilizeaza in sceening-ul susceptibilitatilor la boala, in confirmarea diagnosticului diverselor afectiuni si / sau monitorizarea evolutiei afectiunilor si a eficientei tratamentelor. Ori performantele interpretative se bazeaza pe cunoasterea mecanismelor de boala in contextul sindromului clinic. Asezarea interactiunilor biochimice pe suportul mecanismelor fiziopatologice si a semnelor clinice, realizeaza una din cele mai practice asocieri in educatia medicala de specialitate.
Intentia acestei a III-a editii a cartii Biochimie Clinica – implicatii practice, este de a aduce la zi si consolida informatiile prezentate in editiile anterioare, prin completarea cu o serie de capitole noi, de interes in pregatirea specialistilor in medicina de laborator din Romania.
Consideram materialul de fata o baza solida pentru cei care doresc sa dobandeasca cunostinte de biochimie clinica. Lucrarea ofera o paleta complexa de informatii actuale in domeniu, cu aportul unor specialisti de renume de la UMF Targu Mures, UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca, UMF „Grigore T. Popa” Iasi, Institutul Clinic Fundeni, care si-au reunit eforturile sub patronajul Asociatiei de Medicina de Laborator din Romania (AMLR), cu scopul de a produce un material de referinta pentru instruirea specialistilor care lucreaza in laboratoarele medicale, dar si pentru aceia din alte specialitati care resimt nevoia unui text la care sa poata face constant apel la nevoie.Adresam multumirile noastre colegilor care au participat cu experienta lor profesionala si comentarii pertinente la imbunatatirea aspectului si a continutului materialului.Comentarii sau sugestii sunt binevenite pe adresa: minodora.dobreanu@umftgm.ro

Minodora Dobreanu
12 aprilie 2015

Din cuprins